450px-rokstenen 1

7e Lezing “Uurtje Cultuurtje”: Van spijkerschrift tot runen

10 maart 2018 om 15:30

Van spijkerschrift tot runen – Geschiedenis van het alfabet

dr. Tineke Looijenga (Oudgermanist)

Het is zó vanzelfsprekend – ons alfabet, maar hoe is dat ontstaan? En hoe komen wij eraan? En horen die rare runentekens daar ook in thuis? Wat zijn runen eigenlijk? Het Germaanse runenschrift heeft een magische klank, maar is dat terecht? Is het eigenlijk niet gewoon een schrift, een alfabet? We gaan kijken hoe runen vroeger werden gebruikt, welke betekenis het schrift had voor de oude Germanen, en welke relatie er was met de Romeinen. Wie gebruikten runen en waarom?

Tineke Looijenga

Tineke Looijenga is afgestudeerd aan de RUG als Oudgermanist; dat omvat alle oude taalfasen van de Germaanse talen in de vroege middeleeuwen. Zij promoveerde op een onderzoek naar runen, het Germaanse inheemse alfabet, en hun archeologische en cultuurhistorische context. Tegenwoordig is zij HOVO docent.

Aanmelden

Stuur eenvoudig een mail naar lezing@societeitdeharmonie.nl. Gratis voor leden, gasten betalen €5,- (bij aankomst)

Naar het overzicht van alle lezingen

Download pdf van alle lezingen (pdf)