Expositie 29 november 2013

Mea Markvoort

In 1976 heb ik samen met vrienden een schildergroepje opgericht. Op de zolder van de boerderij waar ik toen woonde, kwamen we wekelijks bijeen. We huurden verschillende kunstenaars in die ons lesgaven. Vanaf die tijd heeft het schilderen mij beziggehouden. Het gaf me vooral veel rust. Ik ben figuratief begonnen, maar al gauw werd mijn werk steeds abstracter. Momenteel werk ik weer figuratief en laat ik mij inspireren door insecten. Belangrijke leermeesters voor mij zijn geweest: Reina Rozema, Joop Kemp, Gerard Koster, Helmuth Wams en Tineke Bouma. Vanaf 1996 ben ik lid van het CBK en heb ik een atelier in de Haddingestraat.

Exposities:
Amsterdam: Galerie Frou Frou
Groningen: Galerie Noord, Forma Aktua, Atelierroutes
Drachten: Centrum beeldende kunst
Opwierde: Wenende Maan

Kees Hoogendam

Toegepaste kunst in keramiek, glas, meubels, werken op papier en muziekinstrumenten. Kees Hoogendam maakt vooral gebruikskeramiek in steengoed en porselein met hout gestookt op hoge temperatuur 1350°C. Door reductie ontstaan er glazuren zoals: celadon, sang de boeuf, tenmoku en shino. Sinds 1973 is hij bezig met het bestuderen en reconstrueren van oude keramische technieken, zoals kleibereiding, de productie en het stoken met hout in zelfgebouwde ovens. Kees Hoogendam maakt vooral handgedraaid gebruiksgoed in aardewerk, steengoed, porselein en raku, maar ook vrije vorm en monumentale plastiek. Lees verder

Archief 2013

Portretten uit het depot

24 mei–24 september 2013

Het begrip 'Groninger kunstenaars' doet de meeste mensen onmiddellijk denken aan De Ploeg. Terecht, maar er zijn en waren veel meer kunstenaars in Groningen wier werk de moeite waard is. Wat doen we met werk dat niet veel bekendheid heeft gekregen, maar wel waard is behouden te blijven? Veel kunstliefhebbers maken zich daar ernstige zorgen over. De laatste jaren komt uit nalatenschappen en verzamelingen veel en interessant materiaal vrij. Niet alleen kunst, maar ook onvervangbaar documentatiemateriaal. Helaas past dat vaak niet in museale of andere collecties. Het gevolg is dat deze verzamelingen uiteenvallen of, erger nog, verloren gaan.
Om dit te voorkomen is in 1990 de Stichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen opgericht. Het doel is werken die in aanmerking komen, in eigendom te verkrijgen om deze te bewaren en te exposeren.
Uit de collectie van de Stichting is voor de expositie in De Harmonie een selectie gemaakt van geschilderde portretten van diverse kunstenaars.
In de vitrine staan gipsen 'schetsen' van Wladimir de Vries, de beeldhouwer die o.a. 'Blote Bet' en 'De Wisent' heeft gemaakt. Het boek over Wladimir de Vries en zijn werk is ter inzage in De Harmonie en te koop bij de SBBKG en www.bol.com.
Geniet mee van het mooiste uit het depot! Informatie over de Stichting en haar activiteiten is te zien op www.sbbkg.nl