Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Portretten juni2011 007

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

4e lezing “Uurtje Cultuurtje”: Ons soort mensen; antropologie als wijnproeverij

17 februari 2018 om 15:30

Ons soort mensen; antropologie als wijnproeverij 

prof. dr. Bert Boekschoten (paleontoloog en geoloog)

Er zijn veel mensen die denken dat met behulp van een determineerboek de ‘soort’ van een levend wezen is vast te stellen. Maar er bestaat geen geldige definitie van de biologische soort, nu niet en nooit, want de evolutie verloopt vloeiend. Een grote soortendenker was de 18e-eeuwse Linnaeus, maar zijn tijdgenoot de Franse graaf van Buffon stelde al dat categoriseren niet deugde ter verklaring van de verschillende levende wezens, dat het slechts een middel is, geen wetenschappelijk doel, en dat soorten- ook van mensen - niet bestaan.

In onze dagelijkse gedachtegang zijn de consequenties van evolutie nog nauwelijks verwerkt. In een lichtvoetige voordracht verkennen we hoe vanuit de diepe voorgeschiedenis van de mens onze visie op de mensheid helderder zou kunnen worden.

Bert Boekschoten

Bert Boekschoten is emeritus hoogleraar geologie en paleontologie. Hij werkte aan de RUG en nog steeds aan de VU. Een van zijn specialisaties is de vroege mens en de ontwikkeling van mensachtigen tot de huidige Homo Sapiens Sapiens. Hij is ook nog steeds betrokken bij opgravingen in bv Afrika en geeft HOVO cursussen in Groningen en Amsterdam.

Aanmelden

Stuur eenvoudig een mail naar lezing@societeitdeharmonie.nl. Gratis voor leden, gasten betalen €5,- (bij aankomst)

Naar het overzicht van alle lezingen

Download pdf van alle lezingen (pdf)

Rubriek: Algemeen, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks