Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

uurtje cultuurtje 2 Lezing Goethe en Schiller door Michiel Hagdorn

20 oktober 2018 om 15:30

 Goethe en Schiller: een vriendschap van tegenpolen 

Eind 18e eeuw raken in Weimar twee persoonlijkheden met elkaar bevriend, die worden beschouwd als de belangrijkste Duitse schrijvers van hun tijd: Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller. Ze zijn tegenpolen van elkaar; zo is Goethe een intuïtief schrijver, een ‘natuurgenie’ met een zinnelijke inslag, terwijl Schiller als ‘genie van de reflectie’ uitblinkt in dramatisch, filosofisch en historisch gerichte werken. Ook qua karakter verschillen ze sterk: Schiller een eenvoudig, bescheiden en hardwerkend man, Goethe daarentegen iemand voor wie succes en rijkdom vanzelfsprekend zijn. Toch ontwikkelt zich een vriendschap tussen beiden, op grond van wederzijds respect en van het bewustzijn, dat juist hun tegengesteld-zijn belangrijke impulsen kan leveren voor het eigen werk.  

De lezing biedt een portret van Goethe en Schiller en hun vriendschap; daarbij zullen fragmenten van hun briefwisseling en van enkele werken worden gelezen. 

 

 

 

20 oktober Michiel Hagdorn - Goethe en Schiller

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks