Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


foto

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Henk Schoonhoven - Profetieën, orakels en Sibyllen.

25 november 2023

Henk Schoonhoven - Profetieën, orakels en Sibyllen.

Waren de oude Grieken en Romeinen werkelijk zo rationeel als wij ons indenken wanneer we hun indrukwekkende culturen bewonderen? 

Het is een misverstand: in politieke, militaire en andere aangelegenheden lieten zij zich heel vaak leiden door voorspellingen, vogeltekens en ingewanden van offerdieren. En wie heeft niet gehoord van het orakel van Delphi? Maar er werd ook gegrossierd in orakels van ‘mediamieke’ figuren als de Sibyllen. Zelfs tot in de renaissance hadden de joods/christelijke sibyllijnse orakels groot gezag: denk aan de Sixtijnse kapel, maar ook aan de fresco’s in de St. Walburgiskerk in Zutphen! In deze lezing zullen we hierop nader ingaan en dit toelichten met Powerpoint.

Over de spreker: dr. Henk Schoonhoven (1942) was tot zijn pensionering universitair docent bij de vakgroep Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2003 publiceerde hij een Nederlandse vertaling van Vergilius’ Aeneïs in Nederlandse hexameters. Hij verzorgt al vele jaren voor HOVO Noord-Nederland cursussen op het gebied van de klassieke Oudheid. Ook bij De Harmonie is hij graag te gast.

Zaterdag 25 november, aanvang 16u. 

Voor dit Uurtje Cultuurtje graag opgeven via lezing@societeitdeharmonie.nl

Rubriek: Algemeen, Lezingen & cursussen, Uurtje cultuurtje door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks