Denkers filosofietafel
Organisatoren filosofentafel2Filosofentafel4Filosofentafel2

De Filosofentafel

De denkers van een der filosofentafels bij De Harmonie

De dichter Cees Buddingh heeft ooit gezegd: “Een debat is veelal een verhit gesprek waarbij twee mensen tegen elkaar praten en alleen naar zichzelf luisteren.” En dat is nu precies wat we in het filosofisch gesprek aan de filosofentafel willen vermijden: het gaat daar primair om het goed luisteren, proberen te doorgronden wat de ander zegt en door vragen te stellen steeds beter begrijpen wat de ander bedoelt. Maar al te vaak hebben we al een mening, en die willen we overbrengen. Dan vergeten we goed te luisteren, wat is de achtergrond van de opvatting van de ander, wat is de bron van hun overtuiging?

Vanuit diezelfde gedachte is er in De Harmonie een “filosofentafel” van start gegaan: een plek om met elkaar na te gaan waarop onze meningen gestoeld zijn. Niet om elkaar te overtuigen, maar om onszelf en elkaar te bevragen, gedachten naast elkaar te leggen. Al te vaak hebben mensen direct een mening paraat. Dan is het goed om rustig na te denken en je af te vragen: waarop berust die mening eigenlijk, kun je er ook anders tegenaan kijken?

Nieuwe reeks filosofentafels seizoen 2018-2019

In seizoen 2018-2019 gaat een nieuwe reeks filosofentafels van start. In socratische gesprekken worden allerlei onderwerpen ter tafel gebracht en goed bekeken door te vragen, te luisteren en na te denken.

De start is een gezamenlijke bijeenkomst op donderdagmiddag 27 september (aanvang 15:30 uur). Daarna worden de deelnemers verdeeld over enkele kleinere groepen van maximaal 12 leden die vervolgens elke maand een keer bijeenkomen (één groep op woensdagavond, één groep op donderdagmiddag om 15:00 uur en één groep op vrijdagmiddag om 13:00 uur). Aanmelding is nog mogelijk, via een e-mail naar Cees Bolle.

Op de foto zie je de drie initiatiefnemers die nu elk een tafel onder hun hoede hebben: Cees Bolle, Henk Vegter en Hans van de Sande. foto: Antoinette Borchert. Foto "Denkers: Hans van der Sande.