UmljaGFyZHdhZ25lcg==

2e lezing Uurtje Cultuurtje: Richard Wagners ideeën over ‘Der Ring des Nibelungen’

27 januari 2018 om 15:30 tot 27 januari 2018 tot 17:30

“Ein freiester Held” Richard Wagners ideeën over ‘Der Ring des Nibelungen’

drs. Michiel Hagdorn (literatuur- en muziekwetenschapper)

Der Ring des Nibelungen is een mythische cyclus van Richard Wagner (1813-1883), die ontstaan en ondergang van de hele schepping verbeeldt. Daarmee wilde Wagner aan zijn tijdgenoten, die hij beschouwde als gecorrumpeerd door macht en geld, een revolutionaire mythe voorhouden. Om hun de ogen te openen voor hun situatie en hen tegelijk op te roepen tot een betere en meer authentieke levenshouding. Daartoe greep Wagner terug op de Germaanse sagen rondom de held Siegfried: diens heldenleven en -dood leverde hem het model van een verlossersgestalte, die wordt geofferd omwille van een betere toekomst voor de mensheid. Door Wagners opvattingen te plaatsen in de context van de Duitse 19eeeuwse (ideeën-)geschiedenis, bespreken we hoe deze hebben geleid tot het scheppen van Der Ring des Nibelungen. Dit kunstwerk bevat dus een grootse en ernstige visie, maar biedt tegelijk, nog afgezien van humoristische aspecten, intieme menselijke portretten. Bijvoorbeeld van de god Wotan als echtgenoot en vader. Daarover bekijken we een passage uit Die Walküre, zodat de lezing niet alleen theoretische verdieping brengt maar je ook laat genieten van Wagners sublieme dramatisering en muziek.

Michiel Hagdorn Drs. Michiel Hagdorn is docent Duitse literatuur, muziek en (cultuur)geschiedenis; hij is sinds 1997 docent aan verschillende vestigingen van het HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen), onder meer de Senioren Academie voor Groningen, Friesland en Drenthe.

Aanmelden

Via lezing@societeitdeharmonie.nl. Leden gratis, gasten betalen €5,-  (gewoon bij de zaal)

Overzicht van alle lezingen

Download pdf van alle lezingen (pdf)