452px-john hawkwood
John hawkwood, havik in toscane

8e Lezing “Uurtje Cultuurtje”: Engelse havik in Toscane

17 maart 2018 om 15:30

Een Engelse havik in Toscane

drs. Remco Ekkers (dichter)

Iemand zei me dat ik in een vorig leven condottiere (kapitein van een huurleger in Italië, 14de eeuw) was geweest. Ik kreeg het aanbod om een maand in een schrijvershuis - Santa Maddalene, ten oosten van Florence - waar een baronessa woonde, te gaan werken. Onmiddellijk dacht ik aan de condottiere en ik zocht op internet een aantal min of meer bekende huurkapiteins. Eén van hen was John Hawkwood uit Essex. De band Engeland - Italië sprak me aan. Er bleek voldoende literatuur over hem te bestaan. Wie was hij? Hoe kwam hij in Toscane? Waarom was hij zo beroemd dat men na zijn dood een retabel voor hem liet maken in de Duomo in Firenze?

De condottiere achtervolgde me en toen ik las over 'the meek and gentle 'Hawkwood: Diabolical Englishman' bij Francis Saunders, 'The gentle knight and his bloody deeds', besloot ik een tekst (een canto?) te schrijven over deze krijgsheer, zoon van een leerlooier/hoefsmid uit Essex.

Remko Ekkers

Remco Ekkers werd geboren in Bergen (NH) (1941); groeide op in Den Helder, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Doceerde letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool en de Rijks Universiteit te Groningen. Poëzielessen aan het FLMD en de Groninger Schrijversschool. Cursussen en lezingen over letterkunde en mythologieën.

Meer informatie: remcoekkers.wordpress.com

Aanmelden

Stuur eenvoudig een mail naar lezing@societeitdeharmonie.nl. Gratis voor leden, gasten betalen €5,- (bij aankomst)

Naar het overzicht van alle lezingen