Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Img 3563

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Mahjong "Oude Draken"

Het van oorsprong Chinese spel Mahjong heeft binnen De Harmonie sinds 2012 een vaste plek veroverd. Al is het geen officiële club, de vaste groep spelers noemt zich heel toepasselijk "Oude Draken". Er zijn mensen die speciaal lid worden van deze sociëteit om regelmatig Mahjong te kunnen spelen. Dat kan iedere donderdagmiddag als om halftwee het spel start. Er is altijd minimaal een tafel met vier Mahjongspelers, vaak zijn er meer tafels. Wie belangstelling heeft ontvangt basisinformatie inclusief de spelregels voor Mahjong zoals ze bij De Harmonie gelden en kan aanschuiven. Of je ervaring hebt of niet, is om het even. Er zijn altijd mensen die je uitleggen hoe het Mahjongspel werkt en je kunt direct meespelen. Af en toe organiseren we een toernooi.

Contactpersoon voor de Mahjongclub Oude Draken: Ben Bloem 06547 83 846, of mail mahjong@societeitdeharmonie.nl
Meer informatie over Mahjong  

Wat is Mahjong?

Mahjong wordt gespeeld met stenen, waarop allerlei verschillende symbolen staan: draken, winden, bamboes, kringen en tekens. De opgave is om daar combinaties mee te maken en daarmee zoveel mogelijk punten te verzamelen. Mahjong lijkt (heel in de verte) op rummikub, maar er zijn veel meer mogelijkheden en het is veel spannender! Het lijkt eerst een beetje ingewikkeld, maar het is absoluut met een middag uitleg te leren en je kunt direct meespelen.

Weet je dat…

  • De vertaling van Mahjong is: kibbelende mus. Het husselen van de stenen lijkt op een stel mussen die om eten aan het kibbelen zijn.
  • De eerste stenen uit de 15 tiende eeuw bestonden uit ivoor.
  • In 1885 schreef Steward Cullin over het spel en haalde het spel uit China naar de USA. Het werd zo populair dat hij zijn medewerkers opdracht gaf ieder een spel mee te nemen.
  • In Nederland heeft (Perry en Co) Perry Sport in 1937 het spel naar Nederland gehaald. Het was te koop voor 1 gulden en 25 cent. De spellen (12000) waren binnen een week uitverkocht! Na de tweede wereldoorlog werd het spel razend populair.
     

Bekijk het filmpje van Mahjong gespeeld tijdens de evenementendag november 2017