Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Schermafbeelding 2017-07-18 om 11.06.31

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

De filosofentafel. Startmededeling

Een filosofentafel in onze Harmonie, wat kan dat voor jou betekenen?
Vaak staan mensen heel snel klaar met een mening, “weten" ze hoe de dingen in elkaar zitten.
Aan de filosofentafel willen we die snel gevormde meningen eens onder de loep leggen, er rustig en langzaam over nadenken.
Want dat is wat filosofen doen, vragen stellen, stevige vragen stellen en zich verwonderen over waarop onze zo snel gevormde oordelen eigenlijk berusten.
Een filosofentafel, ja zeker, daar gaan we dus komend seizoen van de Harmonie mee beginnen.
Een plek waar we niet alles wat alom beweerd wordt zo maar voor waar aannemen. Een plek waar we kunnen zoeken naar antwoorden op vele vragen waar we voor staan.
Het start eigenlijk met verwondering: hé, is dat wel zo? Hoe past dat dan precies?. Michel Foucault noemde het de “kritische zelfwerkzaamheid van het denken”. Deze Franse filosoof (1926-1984) stelde zich op het standpunt, dat filosofie niet bedoeld is om te rechtvaardigen wat we al weten, maar om er achter te komen hoe en in hoeverre het mogelijk zou zijn anders te denken.
Met je verbeelding, je ervaring en je gezond verstand kunnen dan prachtige vergezichten geopend worden.
En zo nu en dan nodigen we een deskundige uit om over een bepaald onderwerp of een bepaalde bekende filosoof ons wat te komen vertellen.
We kunnen starten met bijvoorbeeld een vraag als: “Wat is eigenlijk tolerantie?” of “Wat is racisme?” of  “Wat is rechtvaardigheid? Of misschien wil iemand wel eens graag grondig onderzoeken of het verplicht staande zingen van het Wilhelmus op scholen wel zo'n goed idee is voor het beleven van een saamhorigheidsgevoel in Nederland.
Maar we kunnen ook met elkaar bespreken wat we als startvraag zullen kiezen.

 

Rubriek: Algemeen, Filosofie door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks