Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

De filosofentafels

Ins en outs van de filosofietafel

Een van de tafels (groepering van belangstellenden) van de Harmonie is de filosofietafel, waarin mensen met belangstelling voor het nadenken over onszelf en de wereld om ons heen vaak diepgaande gesprekken voeren. De filosofietafel bestaat momenteel uit vijf groepen van circa tien personen, die maandelijks bij elkaar komen, in de tweede volle week van elke maand. In vier van deze groepen wordt gewekt met de methode van het Socratisch gesprek. Dat betekent diepgaande gesprekken over door de deelnemers meestal zelf aangedragen vragen of problemen. In die gesprekken geldt het uitgangspunt dat er geen bikkelharde vaste opinies kunnen bestaan, elke mening kan aan bevragen blootgesteld worden. Elke mening is daarom slechts voorlopig. In deze groepen bevraagt men elkaar en onderzoekt zo standpunten. Soms blijkt een aanvankelijk inzicht best houdbaar, soms ook niet. Maar we worden gedwongen er open over te praten en te denken.
In de vijfde groep, op vrijdagmiddag, is de aandacht ook gericht op de inhoud van de filosofie. Met behulp van inzichten uit het werk van de grote filosofen worden maatschappelijke of culturele kwesties bezien en geanalyseerd. Dat is natuurlijk een wat andere insteek, omdat je op deze wijze niet alleen problemen en begrippen analyseert, maar ook meer van filosofie opsteekt. 

Mocht je geïnteresseerd zijn om lid te worden van de filosofietafel, neem dan contact op met de algemeen coordinator Hans van de Sande, j.p.van.de.sande@rug.nl." target="_blank">j.p.van.de.sande@rug.nl om te bezien wat mogelijk is. Voor het lopende seizoen '21-'22 moeten we nieuwe belangstellenden waarschijnlijk teleurstellen, de groepen zitten eigenlijk vol.

De groepen vergaderen op vaste tijden: 

groep 1  Dinsdag 15:00       Cees Bolle

groep 2  Woensdag 15:00   Jan Drenth

groep 3  Woensdag 20:00   Henk Vegter

groep 4  Donderdag 15:00  Cees Bolle

groep 5  Vrijdag 13:00         Hans vd Sande

Rubriek: Algemeen, Filosofie door J.P. van de Sande

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks