Schermafbeelding 2020-02-20 om 11.17.38

Boekpresentatie: Floris Cohen: De ideale Universiteit

05 maart 2020 om 19:30

Boekpresentatie: Floris Cohen: De ideale Universiteit

Op donderdag 5 maart organiseert de Literaire Tafel van de Harmonie, in samenwerking met boekhandel Godert Walter, een lezing van wetenschapshistoricus prof. dr. Floris Cohen (universiteiten van Utrecht en Twente) over zijn  nieuwe boek “De ideale universiteit”.

Floris Cohen is overtuigd van het idee dat de universiteit een waardengemeenschap moet zijn, een gedeeld besef dat we ons in de universiteit in dienst stellen van een hoger doel dat unieke waarde heeft voor de mensheid, namelijk ’greep krijgen op de werkelijkheid om ons heen en in ons’. Door het financieringssysteem met zijn perverse prikkels heeft deze waardengemeenschap echter plaats gemaakt voor onderlinge rivaliteit, die niet bepaald een academische houding nastreeft, maar slechts afrekent op aantallen afgestudeerden, gepromoveerden en wetenschappelijke publicaties.
Cohen: ‘een universiteit moet niet alleen opleiden voor een arbeidsmarkt zoals nu gebeurt, maar een academische houding bijbrengen aan de studenten’.  Met de centrale vraag ‘hoe onderscheidt wetenschap zich van andere menselijke activiteiten’?
In zijn ideale universiteit staan wetenschappelijke vakgroepen centraal, naast beroepsopleidingen in datzelfde vak, want ‘we hebben mensen in beide soorten opleidingen even hard nodig’.
Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00

Donderdag 5 maart, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Rubriek: Algemeen, Literatuur, Boekpresentatie, Kunst & Cultuur door w.hooijer@home.nl