Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Biljart Club Groningen

De Groninger Biljart Club (GBC) is de 'oudste biljartvereniging van Nederland' en we ontlenen daaraan een niet geringe trots. In het gedenkboek, dat in 1997 verscheen bij de viering van het honderdjarig bestaan, vindt iedere geïnteresseerde vele wetenswaardigheden over de luisterrijke historie van de GBC, een club die volgens de vele leden die al jaren lid zijn, maar ook volgens de nieuwkomers, wordt gekenmerkt door een zeer speciale, ongrijpbare clubgeest. De club heeft ca. 45 leden en speelt als vanouds op de maandagavond in de prachtige biljartzaal van Societeit De Harmonie. De clubavonden beginnen formeel om 19.00 uur. Wie eerder of later of, als het niet past, eens een keer niet wil komen, is daarin volkomen vrij. De avond eindigt uiterlijk om 24.00 uur.

Spelrooster tijdens clubavonden

Er worden onderlinge wedstrijden (zg. roosterpartijen) gespeeld in drie spelsoorten: libre, bandstoten en driebanden. Door de interne wedstrijdleider worden de moyennes van de leden vastgesteld aan de hand van de resultaten van het afgelopen seizoen. De spelers regelen in onderling overleg het verloop van het wedstrijdprogramma. De wedstrijdroosters, die steeds door de wedstrijdleider worden bijgewerkt en voor iedereen zichtbaar zijn opgehangen in de zaal, vormen daarbij een belangrijk hulpmiddel. De standen worden op deze website bijgehouden en zijn voor de leden zichtbaar.

Evenementen

Naast de reguliere avonden organiseert de club ieder jaar eveneens een aantal evenementen. Daar zijn in de eerste plaats de Kerstwedstrijden, vroeger als 'wildwedstrijden' aangeduid. De term laat zich raden, al gaat het wel om andere artikelen dan hazen, fazanten, etc. zoals eertijds. Sinds enkele jaren wordt er in het najaar om de Boks Bokaal gestreden, waarbij niet alleen kunde, maar ook geluk komt kijken. In het voorjaar vinden als grote evenementen dan nog de Clubkampioenschappen over 2 avonden plaats, zowel in de spelsoort 'libre' als in het 'bandstoten'. In het eerste geval gaat het om het veroveren van de "Luit Schillhorn van Veen"-bokaal, genoemd naar een legendarische voorzitter, en in het laatste geval om de "Sormani"-beker. 

Biljartwedstrijden KNBB

Naast deze wedstrijden wordt door ca. 15 clubleden ook deelgenomen in het kader van de Persoonlijke Kampioenschappen aan de voorwedstrijden (VW) in de verschillende spelsoorten en klassen van het District Groningen-Drenthe der KNBB. Zij spelen tegen leden van andere clubs uit het district (www.district-groningen-drenthe.nl). Deze wedstrijden vinden niet alleen plaats op de clubavond, maar uiteraard ook bij de clubs in het disctrict. Als deze VW's op onze club plaats vinden, worden enige biljarts gereserveerd en vraagt de externe wedstrijdleider hulp van de leden om te helpen met arbitreren en schrijven. Deze inzet van de leden wordt tevens gevraagd bij de jaarlijkse organisatie van een District Finale op een zaterdag en een zondag aansluitend, waarbij 8 biljarters strijden in een bepaalde discipline en klasse en zich kunnen plaatsten van de Regio Finale.
Ook speelt GBC met een biljartteam (bestaande uit 8 spelers in de C3 klasse) in de discipline Libre mee in de competitie van het district. Telkens 3 clubleden spelen dan een wedstrijd tegen een team van een andere biljartclub. Deze competitie begint jaarlijks in september en eindigt in april. Er worden ca. 20 wedstrijden gespeeld, zowel thuis als uit. De resultaten zijn te vinden op de website van BiljartPoint

Lid worden van GBC?

Als je interesse hebt in een eventueel lidmaatschap, neem dan contact op met een van de hieronder genoemde GBC-bestuursleden of kom op de maandagavond eens langs bij Sociëteit De Harmonie.

Bestuur

Jos Snoek, voorzitter
Kruitgracht 17
9711 VL Groningen
06-29100101

Jons Straatman, secretaris
Rijksstraatweg 23
9752 AA Haren
050-5263684
e-mail: flyvet@xs4all.nl

Rudie van der Ploeg, penningmeester
Verlengde Herweg 142
9722 AK Groningen
050-3122875 06-41676647
rekening: NL31 INGB 0000 942593 

Henk Odijk, interne wedstrijdleider
Veenweg 71a
9728 NK Groningen
06-55326276

Biljartclub GBC

Biljartclub GBC algemeen

Stand interne competitie Bandstoten

Stand Interne competitie Driebanden klein

Stand interne competitie Libre


Actueel

Bekijk de actuele berichten

Agenda - Biljartclub GBC

Nieuws - Biljartclub GBCLet op, u bent niet ingelogd.
U ziet alleen de openbare pagina's.