Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

foto

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Jan Bommerson, ervaren Shetlandreiziger, vertelt over de eilanden

12 maart 2020 om 16:30

Up Helly Aa

In de winter stormt, regent en sneeuwt het hevig op de Shetlandeilanden. Toch trekken op de laatste dinsdag van die maand duizend fakkeldragers, waaronder tientallen vervaarlijke Vikingen, door het verduisterde stadje Lerwick. Ze slepen een groot Vikingschip met zich mee.
Aan het eind van de processie stellen ze de boot op in een parkje midden in het stadje. Ze cirkelen alle duizend met hun hoog opvlammende fakkels luidkeels zingend rond de boot. En dan, na een korte speech van de Vikinghoofdman, smijten ze hun fakkels in het Vikingschip. In korte tijd verandert de boot in een kolkende vlammenzee.
Als er niet meer dan een hoop verkoold hout en as is overgebleven, is het de hele nacht feest in alle zalen van de stad. De volgende dag is het heel stil in Shetland…

Harmonielid Jan Bommerson, ervaren Shetlandreiziger, vertelt over de eilanden en het festival. Hij illustreert zijn verhaal met muziek, foto’s en filmpjes.

Zijn boek ‘De ontdekking van Shetland’, in 2018 in de Harmonie gepresenteerd, zal te koop zijn.

Rubriek: Algemeen, Literatuur, Boekpresentatie, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks