Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

poster

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Uurtje Cultuurtje:Dionysos/Bacchus

23 november 2019 om 16:00

23/11 Henk Schoonhoven klassieke oudheid, RUG

Dionysos/Bacchus; meer dan alleen de wijngod.

Bacchus/Dionysus, de god van de wijn… Zo kennen we hem het best, maar dat is een eenzijdig en beperkt beeld. Hij is in de eerste plaats de god van de vegetatie, van de sapstroom. Aan hem zijn evengoed de klimop en de pijnboom (als altijdgroene vegetatie) gewijd. Maar hij is ook de god van de wijn, hij is de god van ‘het pulseren’, van het bruisen van vitaliteit. Het mysterie van de gisting die (wist men toen veel) de alcohol produceert…

Hij is de god van de roes, en evenzeer de god van het masker… De grootse toneeltraditie van Athene is ontstaan rond de Dionysusverering. Dionysus kan water in wijn veranderen en zijn aangeschoten stoet volgelingen viert zijn aanwezigheid in een roes die grimmige vormen kan aannemen: sommigen verscheuren jonge dieren, – dood en vitaliteit liggen soms dicht bij elkaar.

Wij zullen ons verdiepen in zijn ‘persoon’, zijn cultus en zijn  mysteriën – een vorm van verering die in de hele Grieks-Romeinse Oudheid een grote populariteit, verspreiding en invloed heeft gekend, en ook sporen heeft nagelaten in het vroegste christendom.

Maar zijn invloed geldt niet alleen de klassieke Oudheid: het is verbazingwekkend hoezeer ook vanaf de Renaissance de beeldende kunsten thema’s uit de Bacchische sfeer opnemen en uitwerken.

Henk Schoonhoven was tot zijn pensionering universitair docent bij de vakgroep Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Tot op heden geeft hij cursussen op zijn vakgebied bij de SeniorenAcademie/Hovo Noord-Nederland.

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks