Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Vervolg cursus kunstgeschiedenis

23 januari 2020 om 10:30 tot 12:30

Komende winter gaan we opnieuw van start met een cursus kunstgeschiedenis in 7 delen over de 18e en 19e eeuw.

Op de donderdagen 23, 30 januari,  6, 13 en 27 februari en 5 en 12 maart altijd van 10.30 -12.30 uur.   Wat kunt u verwachten?Les 1: 18e eeuw 1720-60:  de rococo van Frankrijk en Duitsland ontstaat na de dood van Zonnekoning Lodewijk XVI. Deze lichtvoetige kunstvorm lijkt een zucht van verlichting na de strenge Franse staatsstijl van de barok.  Architectuur, beeldjes en schilderkunst zijn de uitingsvormen.

Les 1: 18e eeuw 1720-60:  de rococo van Frankrijk en Duitsland ontstaat na de dood van Zonnekoning Lodewijk XVI. Deze lichtvoetige kunstvorm lijkt een zucht van verlichting na de strenge Franse staatsstijl van de barok.  Architectuur, beeldjes en schilderkunst zijn de uitingsvormen.

Les 2: 18e eeuw 1770-1800: de rococo verdwijnt vanaf de jaren 1770 en maakt plaats voor ‘kunst met een boodschap’; het neoclassicisme.  Hierbij speelt de opkomst van de archeologie een belangrijke rol na de vondst van de bedolven steden in Zuid-Italië. Een terugkeer naar de klassieken in een tijd dat het begint te rommelen in Frankrijk. De revolutie staat op uitbarsten en de kunsten doen daaraan mee via oa Jacques Louis David. Ook de vrouwen tonen zich succesvol in kunst, wetenschap en de intellectuele wereld, maar worden aan alle kanten onderdrukt via filosofie en de guillotine. Toch is hun opkomst onstuitbaar, samen met de opkomst van het rationele Verlichtingsdenken in de vorm van wetenschappen

Les 3: 1800-1830: Met de komst van Napoleon werden de Revolutionaire idealen verder onderdrukt. Wel ontstaat er door zijn veldtochten enen nieuw onderwerp in het werk van kunstenaars als Ingres: het exotisme. Neoclassicisme uit zich volop in de architectuur, terwijl met name in Engeland een Pompei-hype gaande is. De Grand Tourreizigers bezoeken de bedolven steden en willen net zulke huizen met prachtige tuinen.

Les 4: vroege  19e eeuw: de Romantiek. Een tegenbeweging vanuit de Verlichting van de late 18e eeuw, doorlopend in de 19e eeuw tegen het rationalisme dat men als te eenzijdig beschouwt. De oerkrachten van de natuur, de plaats van de mens in het grote geheel en spirituele onderwerpen zijn bij de romantische kunstenaars en schrijvers het onderwerp. Deze beweging verspreidt zich over heel Europa.

Les 5: Realisme en de School van Barbizon. ‘Ik schilder geen engelen, ik heb er nog nooit één gezien’, zei Gustave Courbet. Hij was klaar met de fantasiewerelden van de romantische en academische schilders. Kijk om je heen, daar zijn je onderwerpen, was zijn devies. Hij schilderde de ‘gewone man’, de boer, de steenbreker, en noemde het realisme. In zijn kielzog volgen veel gelijkgezinde kunstenaars, zoals de Barbizonschilders.Les 6: Schilders van het licht: de impressionisten. Door het publiek en de pers worden Courbet, de Barbizonkunstenaars en ook de impressionisten nog lang niet begrepen. Kladderaars zijn het, die hun schilderijen niet afmaken, vindt de conservatieve pers. Toch is dit één van de meest invloedrijke stijlen uit de kunstgeschiedenis geworden. Monet, Morisot, Degas, Cassatt en Renoir schilderen het moderne leven, in de stad, en op het platteland. Ze schilderen wat zij werkelijk zien: licht, kleur en sfeer. Maar is dat voldoende?

Les 7: het is niet voldoende voor de volgende generaties, die het realistische kunstje nu wel kennen. De postimpressionisten maken hun kunst individueler, expressiever,  er wordt ‘van binnenuit’ geschilderd door Gauguin, van Gogh, Cézanne en Toulouse-Lautrec. Wat begint aan de zijlijn van het ‘mainstream’ academisme, zet de deur open voor de nieuwe kunst van de 20e eeuw.

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks