Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

image:title}

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Sociëteit De Harmonie vaart nieuwe koers

24 januari 2018

Sociëteit De Harmonie bruist weer van de activiteiten. Reden om het in november aangetreden nieuwe bestuur hierover te spreken. De in 1840 door de gegoede burgerij van Groningen opgerichte vereniging vierde in de periode 1891-1922 hoogtij in de stad. In het door de vereniging gebouwde Harmoniecomplex aan de Kijk in ’t Jatstraat bevond zich een concertzaal met een weergaloze akoestiek – het eigen orkest werd de basis van het Noordelijk Filharmonisch orkest (thans NNO) - en in de grote zaal en de tuin werden tentoonstellingen, kermis, dansfestijnen en andere grootse evenementen georganiseerd. Er was zelfs een bioscoop. In 1941 verwoest brand de bovenzaal en in 1967 verhuist De Harmonie naar het huidige pand aan de Kreupelstraat. Na een dip in de jaren 90 van de vorige eeuw, zijn daar nu zo’n 400 leden actief die er concerten, filmavonden en lezingen organiseren, bridge, biljart en Mahjong spelen. Het eigen Harmony Combo verzorgt er de dansavonden. Nieuw zijn de filosofentafel, culinaire tafel, fotografietafel en een lezingenserie door HOVO-docenten verbonden aan de Senioren Academie Groningen-Friesland-Drenthe. Wat is hier aan de hand?

Cultuur, bridge-, biljartsport en spel zijn het middel om anderen te ontmoeten

Voorzitter Henk Vegter (oud MT-lid Provincie Overijssel): “Het vorige bestuur heeft de koers ingezet om het activiteitenaanbod van de sociëteit te verbreden. Deze beweging levert nieuw elan op. De afgelopen jaren werden mensen vooral lid om te leren biljarten of bridgen. Nu zoeken mensen meer naar manieren om anderen te ontmoeten en zich te ontplooien. Sport en spel beoefenen is voor hen een middel, niet het doel. Intussen zijn we er natuurlijk trots op met 160 bridgers de grootste bridgevereniging in het Noorden te zijn en de mooiste biljartzaal te bezitten.” Bert Bilkes (zelfstandig project- en interimmanager Onderwijs en Welzijn) vult aan: “Vereenzaming ligt op de loer als je met pensioen gaat of een partner verliest. De sociëteit biedt dan een veilige ontmoetingsplek in hartje stad. De leden doen er mee aan diverse culturele activiteiten waarbij gasten van harte welkom zijn. Op die manier vervullen we een maatschappelijke rol in de stad.”

Divers pluimage

Secretaris Antoinette Borchert (zelfstandig fotograaf): “Het mooie is dat mensen van diverse pluimage lid zijn en dat we alles hier in huis zelf bepalen. De leden besluiten in de ledenvergadering wat er gebeurt en organiseren het zelf. Tot en met het verbeteren van de inrichting, waarmee we ook bezig zijn. Er zijn naast ons nog 80 andere vrijwilligers actief.” Penningmeester Cees Jan Stigter (voormalig manager sales bij Reining, nu gepensioneerd actief als vrachtwagenchauffeur): “Het is bijzonder, dat we dit allemaal doen zonder subsidie en gasten kunnen uitnodigen tegen een symbolische entreeprijs.” Jazeker!”, zegt Allard Hogema (oud-ambtenaar gemeente Groningen Ruimtelijke Ordening en Onderwijs), “Dat kan omdat het hele pand aan de Kreupelstraat van ons is. We verhuren ruimte aan Inlia, organisatie die vluchtelingen ondersteunt, aan de Ombudsman van Groningen en aan sushirestaurant Okami. Daardoor blijft het lidmaatschapsgeld ook laag.” Henk Vegter: “Door deze nieuwe koers is de energie bijna tastbaar in de sociëteit; het werkt aanstekelijk. Leden komen telkens met nieuwe initiatieven. Bestaande leden zien we vaker en er komen meer nieuwe leden bij. Binnenkort kunnen we hier ook lunchen en dineren. Het lijkt erop dat we weer het bruisende culturele ontmoetingscentrum van de stad worden. Net als vroeger.”

Fotobijschrift: Het nieuwe bestuur van Sociëteit De Harmonie (v.l.n.r.) Henk Vegter, Antoinette Borchert, Bert Bilkes, Cees Jan Stigter, Allard Hogema.