Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Img 20180120 153608

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Veel belangstelling voor eerste lezing `Uurtje Cultuurtje’

Veel belangstelling voor eerste lezing `Uurtje Cultuurtje’

Zaterdag 20 januari was de aftrap van de lezingenserie `Uurtje Cultuurtje’ met drs. Edward van der Tuuk over het thema `Democratische Vernieuwing’.

Edward is o.a. docent aan de HOVO (Seniorenacademie) in Groningen, zoals ook de volgende sprekers in deze serie lezingen.

 Hij schetste hoe vanaf de opkomst van de representatieve democratie in de 19e eeuw er in Nederland een vaste partijmacht gold langs de lijnen van de verzuiling (godsdiensten, socialisten, liberalen), die pas in de laatste decennia afneemt. Hij zette dit systeem van een meerpartijenstelsel ook af tegen de tweepartijencultuur in de Angelsaksische landen (VS en Engeland).

De recente `ontzuiling’ leidde in ons land tot een neerwaartse lijn in de opkomst bij verkiezingen.

Hoe houden we de burgers desondanks toch betrokken bij wat politiek gekozen bestuurders besluiten? Is het houden van referenda een beter idee? En hoe moeten we het huidige populisme duiden?

Daarop liet hij aan de hand van voorbeelden, o.a. in de Groningse wijk Oosterpark zien, hoe een systeem van directe representatie van burgers in een eigen wijk-deelraad kan werken. Er worden hiermee, denk ook aan de G1000 initiatieven, overal vormen van directe betrokkenheid opgezet. Een interessante ontwikkeling.

De opkomst was boven verwachting. Terwijl zich bij de initiatiefnemers van de Commissie Culturele Activiteiten 22 personen hadden opgegeven, kwamen er maar liefst 42 leden én niet-leden luisteren, een mooi resultaat. Dat smaakt naar meer.

Komende zaterdag  volgt de tweede lezing: `Richard Wagners ideeën over Der Ring des Nibelungen’ door Michiel Hagdorn. Aanvang: 15.30, u bent van harte welkom. Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00

Rubriek: Algemeen, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks