Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

De filosofentafels gaan weer van start

Er wordt wat afgediscussieerd in Nederland, over van alles en nog wat. En in deze Corona-tijd ontbreekt het niet aan thema’s. Ook op TV vliegen mensen elkaar in de Haren over b.v. het nut van de anderhalve meter maatregel. En dan zie je dat er niet stil even wordt nagedacht over wat de ander beweert, maar dat een ieder slechts zit na te denken over wat hij of zij zelf straks zal zeggen. Er blijkt dan soms zelfs geen tijd om de ander te laten uitspreken.

Bij de filosofentafel gaat dat anders, in elk geval moet dat anders gaan.

Met elkaar nadenken en gedachten uitwisselen over zaken die er echt toe doen. Niet je verdiepen in het gedachtegoed van bekende filosofen, maar je zelf vragen durven stellen over achtergronden van je eigen meningen. En bereid zijn daarover door anderen bevraagd te worden. Erkennen dat je eigen meningen ook maar voorlopige meningen zijn waarover je je nog best eens mag afvragen of je argumenten wel zo deugen of wellicht onderkennen dat je mening wel erg vanuit je eigen verleden afkomstig is.

Wat is eigenlijk racisme en zijn we er wel zo zeker van dat we zelf ook geen onderscheid maken tussen een blanke en een gekleurde sollicitant b.v.

En misschien kunnen we ons wel afvragen of het zo'n goede gedachte is om in de corona-tijd al met vergaderen in de Harmonie te beginnen.

Er is voldoende aanleiding om verder te gaan met onze filosofentafels. En dat gebeurt door middel van een gezamenlijke startbijeenkomst op woensdag 16 september a.s. om 16:00 uur in de bridgezaal van de Harmonie.

We krijgen daar een vast sprankelende inleiding van de filosoof Menno de Bree die zijn kijk op filosoferen en het socratisch gesprek zal geven. Menno de Bree is bekend door zijn geregelde publicaties in het Financieel Dagblad, maar ook door colleges die op YouTube te bezien zijn. Hij kan prikkelen door uitdagende uitspraken die hij vervolgens best gaat toelichten, zoals bij voorbeeld: "Het advies je moet doen wat je wilt, je authentieke zelf zijn, je zelf worden; dat is eigenlijk een vorm van zware emotionele mishandeling”.

Inschrijven voor deelname aan onze filosofentafels 2020/2021 kan alleen maar door je in te schrijven met een melding per e-mail aan cmbolle@me.com. Daarbij kun je je voorkeur aangeven voor een van de vijf tafels. Bijeenkomsten vinden steeds plaats in de tweede volle week van elke maand, te beginnen in oktober week 42, november week 46, enz.):

dinsdagmiddag                 15:00 uur (Cees Bolle ?; start 13 oktober)

woensdagmiddag              15:00 uur (Jan Drenth; start 14 oktober)

woensdagavond                 20:00 uur (Henk Vegter; start 14 oktober)

donderdagmiddag              15:00 uur (Cees Bolle; start 15 oktober)

vrijdagmiddag                     13:00 uur (Hans van de Sande; start 16 oktober)


Inschrijving (voorkeurskeuze van groep erbij) toezenden aan cmbolle@me.com.

De inschrijving stopt beslist op 4 september a.s. Tijdens de startbijeenkomst op 16 september wordt de definitieve groepssamenstelling vastgesteld. 

Nadere informatie zo nodig via cmbolle@me.com.

Rubriek: Algemeen, Filosofie door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks