Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


Poster

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Boekpresentatie: Trilbil en duivelsdrek

12 januari 2023 17:00

Theo Meder presenteert "Trilbil en Duivelsdrek". 17 oude Groninger sprookjes van Trijntje Soldaats en haar toehoorders in Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10, Groningen. 

Het boek bevat een verzameling Groninger sprookjes, ouder dan de Hausmärchen van de gebroeders Grimm. Kenmerkend is de laconieke toon van de verhalen. Zo'n sprookje gaat zo: "Daar waren eenmaal een hond en een musch en die gingen met malkander uit te vreijen en toen ze een wijltijd gelopen hadden kregen zij ook honger." In 1804 zijn deze sprookjes opgetekend door een schooljongen te Ezinge die ze hoorde van de huisnaaister, Trijntje Soldaats. 

Theo Meder is hoogleraar Volksverhalen en Vertelcultuur. Hij heeft met twee medewerkers het boek van Trijntje Soldaats opnieuw uitgebracht en aangevuld met extra materiaal en een uitgebreide toelichting. Een eerdere editie was verzorgd door mevrouw E.J.Huizenga-Onnekes in 1928, verlucht met prenten van H.N.Werkman. Zij had het schriftje van haar betovergrootvader tussen oude familiepapieren gevonden. 

Auteurs: Theo Meder, Eline van Ekert en David de Vries.
Uitgever: Sterck & De Vreese
Verwachte verschijningsdatum: 1 december 

Boekverkoop aan de zaal door boekhandel Godert Walter.

Toegang is voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro entree.

Opgeven via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl

Rubriek: Algemeen, Biljarten, Literatuur, Boekpresentatie door Ellen Brand

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks