Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


Muziek-noten-en-tekens-te-stellen-hand-getrokken-muziek-symbool-schets-collectie-700-69484967

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Luistertafel: Muziektheorie!

12 april 2023 10:30 12:30

12 april is de laatste reguliere Luistertafel van dit seizoen. We hebben dit voorjaar nog drie gratis Luistertafels die plaatsvinden in De Oosterpoort in het kader van het festival MENA: op vrijdag 31 maart, maandag 17 april en dinsdag 9 mei, allemaal tussen 11.00 - 12.30, met mogelijkheid voor een lunch op eigen kosten daarna in De Oosterpoort. Zie voor meer info over MENA de website van onze Sociëteit en de site van SPOT.

Omdat ik vaak vragen krijg over muziektheorie, heb ik bedacht dat ik de laatste Luistertafel binnen de Sociëteit van dit seizoen ga besteden aan de basis van deze muziektheorie. Hoe zit een notenbalk in elkaar, wat is de Kwintencirkel en hoe weet ik welke noot er genoteerd staat. Wat zijn toonsoorten nu precies, hoe zit het met de intervallen en hoe gebruiken componisten al deze zaken. Een ‘droge’ les denk je misschien, maar niets is minder waar. Na deze ochtend kan je noten lezen, begrijp je het verschil tussen de toonsoorten en heb je een beter overzicht over de ontwikkeling van de klassieke muziek, want Mozart hield zich keurig aan de klassieke regels terwijl Schönberg de muziektheorie op zijn kop zette.


 

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Klassieke muziek door Yvonne van den Berg

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks