Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


Img 7205
Img 7204

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

‘Tussen Aduard en Auschwitz’ Door Stefan van der Poel

7 mei 2024 19:30

Vandaag presenteert schrijver/historicus Stefan van der Poel zijn nieuwe boek 'Tussen Aduard en Auschwitz' in Sociëteit de Harmonie in samenwerking met Godert Walter. Van der Poel zal over zijn biografie van Elie Aron Cohen (1909-1993) worden geïnterviewd door Frank Vermeer. U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek

De kampervaringen en de doorwerking daarvan in het leven van Elie Aron Cohen (1909-1993) staan in deze biografie centraal. De oorlog vormde voor hem niet alleen een breuk tussen twee werelden – gesymboliseerd door Aduard en Auschwitz – maar ook tussen Joden en niet-Joden. En zelfs binnen de naoorlogse Joodse gemeenschap trok Elie scheidslijnen. Scheidslijnen die een duidelijke hiërarchie in leed aangaven, maar waarmee hij ook zijn eigen naoorlogse exclusiviteit als kampoverlevende strikt afbakende.
Elie was naast kampoverlevende tevens arts en schrijver, aspecten die in zijn leven nauw met elkaar verbonden bleven. Het arts-zijn was, zoals hij het zelf cynisch omschreef, ‘het beroep voor de kampen’ en hielp hem te overleven. In zijn publicaties keerde Elie steeds opnieuw terug naar het kamp om zo te getuigen van wat er in de kampen gebeurd was en zijn eigen handelen als ‘prominent’ kritisch te bezien.
Deze biografie is grotendeels gebaseerd op uniek bronnenmateriaal; met name Elie’s naoorlogse correspondentie vormt de ruggengraat van deze biografie. De vele persoonlijke brieven werpen een helder licht op zijn leven en persoonlijkheid.

Stefan van der Poel

Stefan van der Poel is universitair docent bij de vakgroep Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de Joodse en Midden-Europese geschiedenis. In 2004 promoveerde hij op Joodse stadjers. De joodse gemeenschap in de stad Groningen, 1796-1945.


Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Toegang: € 5,00 (leden Harmonie gratis).

Rubriek: Algemeen, Literatuur, Boekpresentatie door Ellen Brand

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks